Projekt "Bygg ditt eget arkadspel"
Startsida
(C) Copyright 2006-07,
Toni Thomsson, All rights reserved

PROGRAMVARA
Att välja programvara omfattar tre olika val. Du måste först och främst välja operativsystem, Windows, DOS, Linux eller Mac. Absolut enklast är nog att välja windows, eftersom urvalet av programvara (emulatorer och frontends) till övriga OS är mindre. Det kan vara besvärligt att få ljud och grafik att fungera under DOS och Linux. När du väl valt OS skall du välja en eller flera emulatorer. Mitt bygge är avsett att vara ett "rent" arkadspelsbygge och då finns i princip bara MAME och MAME32 att välja på, men det finns även emulatorer för PS2, Xbox, Nintendo mfl. mfl.


Arkadspel emulatorer
MAME är kommandorads orienterat och du startar ett program på kommandopromten genom att skriva tex: "mame defender". MAME32 är en windowsversion av MAME med ett vanligt windowsgränssnitt där du enkelt väljer spel. Man kan säga att MAME32 är både emulator och frontend. De flesta emulatorerna fungerar som MAME dvs. de startas från kommandoraden. Eftersom det inte är så smidigt att starta spelen från kommandoraden, speciellt när du använder kontrollpanelen, behöver du ett menyskal, en "frontend".


Frontends (menyskal)
Det finns en hel uppsjö av frontends som du hittar på internet. De populäraste är 3darcade och mamewah. 3darcade är helt klart den mest avancerade och snyggaste vilket också gör att den kräver en modern dator med ett bra grafikkort. I 3darcade navigerar du mellan dina spel i en virtuell spelhall i 3D.


Figur 1. 3darcade

Många arkadspel har 3D-modellerats och kan laddas ner från 3darcade och placeras i din egna 3D-spelhall. Du kan också modellera din alldeles egna spelhalls layout i 3dMAX från Autodesk.


Figur 2. 3D modell av Defender

MAMEWAH är en annan populär frontend som är enklare och därför inte kräver att din dator är av senaste snitt, vilket kan vara bra när du skall "offra" en dator till ett arkadbygge. I mamewah kan du bygga upp olika listor med spel som du kan välja mellan. Du kan förse mamewah med ett egendesignat "skin" som passar din spelmaskin. Mamewah är enkelt och funktionellt utan extra glitter. Jag valde mamewah eftersom min dator är en gammal pentium II med lite minne och ett gammalt grafikkort. Hade jag haft en vassare dator hade jag helt klart valt 3darcade eftersom imponeringsfaktorn är betydligt större. Om jag får möjlighet att uppgradera datorn i framtiden så skall jag modellera upp min ungdoms spelhall "Rommels" och använda 3darcade som frontend.


Figur 3.
MAMEWAH

Dölja Windows
När du byggt ditt arkedspel så vill du kanske att det skall "synas" så lite som möjligt att det faktiskt bygger på en vanlig dator. Det finns två saker du kan göra för att dölja windows, ändra boot-skin och ändra skal. Att ändra boot-skin gör du enklast med Stardock BootSkin, det finns flera färdiga boot-skin med MAME tema.


Figur 4. MAME-bootskin

Byta skal i windows betyder att man byter ut windows explorer mot något annat program. När windows startats visas då inte skrivbordet utan det program som du valt som skal. Vi kan allstå byta ut windows explorer till en MAME-frontend som tex. MAMEWAH. Här kan du läsa hur du gör detta för windows. Tänk på att byta skal i windows kan vara riskabelt, om du gör något fel kan du "tappa kontrollen" över din windowsinstallation. Utan ett skal kan du inte göra någonting i windows. Om du känner dig osäker är ett enklare och mindre "farligt" alternativ att helt enkelt starta din frontend genom att lägga den i Autostart-mappen. Till sist kan du ändra så att en defult-user automatiskt loggas på när du startar windows, här kan du läsa hur du gör detta för windows XP.


ROMS
Filerna som är själva spelen heter ROM-filer och finns lite varstans. Man kan köpa dem lagligt på flera sajter. Om man laddar ner ROM-filer utan att betala för dem, måste man själv äga originalspelet. De ligger på så kallade PCB-kort, och kan hittas på sajter som arkadtorget eller på nätauktionssajter. Tänk på att rent teoretiskt behöver inte PCB-kortet vara i fungerande skick för att det skall vara lagligt att emulera med en ROM-fil, så man kan hitta trasiga kort rätt billigt. Ett annat alternativ är att installera och köra någon av alla de retrosamlingar som finns på marknaden. Då är allt hundra procent lagligt.